Cara nak letak menu tab sendiri design laa :p

salam photo salam_zpsb0c6dcc4.png
Ada 2 orang blogger tanya, "macam mana nak buat menu tab yang comel2 tu"


1. ok, the important thing korang kena la design sendiri.. ikut kesesuaian blog korang.. MK design guna Photoscape je..

contoh yang mcm ni

korang kena sabar sikit.. sebab kena buat satu per satu..

2. lepas dah siap design, korang upload kat PHOTOBUCKET! kalau xda, sila sign up kat >> sini <<

lepas dah upload, dia akan jadi maacam ni kan?

Klik gambar untuk tumbesaran^^

3. Ok, lepastu klik ikon yg korang dah design , contoh "Home" lepastu copy "HTML"

Klik gambar untuk tumbesaran^^

4. Then pergi Dashboard >> Layout >> Add a Gadget >>  Html/JavaScript >> dan paste kan kod HTML yang korang copy tadi.. 

Klik gambar untuk tumbesaran^^


5. Ulang langkah no 3 tadi sampai habis kesemua ikon yang korang design tu.. lepas dah paste semua tu, klik "Rich Text"

Klik gambar untuk tumbesaran^^

korang akan dapat macam ni 

Klik gambar untuk tumbesaran^^

6. Susun mengikut kreativiti korang dengan "drag ikon korang" ke sebelah ikon yg first tu..

Klik gambar untuk tumbesaran^^

7. Lepas dah selesai susun semua tu,korang perlu "link ikon2 tu" mula2 klik ikon yg korang nak link pastu  click ikon mcm kat bawah ni

Klik gambar untuk tumbesaran^^

8. Letak la Url page korang tu.. contoh macam ni 


9. Ulang step no 7 sampai habis... pastu >> SAVE

Klik gambar untuk tumbesaran^^

Selamat mencuba^^ 

p/s : Kalau tak faham apa2 tanya je k? 







10 comments:

  1. wawa, tolong akak. ada org mnx akak buat tutorial camne nak buat title ngan sidebar mcm akak punya.. tapi, akak tak ingat dah... huwaaaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. alalala kak.. wawa tak tau la.. akak try search tuto lain.. kot2 ada..

      Delete
  2. tk reti ahh haha
    masehh share kak wawa klau sempat nk try buat

    ReplyDelete